HTML

Tuc-tuc-tuc

Autóhifi

Linkblog

Friss topikok

Archívum

Aukció szerencsejátékosoknak

2008.07.25. 22:27 ePtOn

Talán még csattogós szárnyú pillangot tologathattam, mikor az ebay már nagyban nyomta az ipart a világhálón. Persze itthon is megpróbálkoztak hasonló - ám szerintem elég gyatra - koppintásokkal, mely az aukciós vásárlásokat lendítette meg, hisz az alkudni vágyás, a licitálás meglepő, de mégsem kissebségi kérdés.

Az aukcionator.hu azonban merőben új oldalról közelíti meg ezt a témát. Ha már a licitálás egyeseknek élvezet, vagy egyszerűen az élteti, hogy picsafingért vásároljon, akkor azért fizessen a kedves vevő. Éppen ezért egy 20 forintos licitért potom 200 forintot kell kiadnunk. Persze valójában ennek nincs jelentősége, mindössze lélektanilag, de azt majd később látjuk miért is.

Tegyük fel, hogy veszünk 10 licitálásra jogot, azaz 2000 forintot átutalunk a cégnek. A honlapon már csak ki kell szemelni melyik terméket szeretnénk fillérekért megvenni és máris mehet a licit. Látjuk, hogy mennyi idő van hátra és hogy kik emelték a tétet - 20 forintonként. Tegyük fel, hogy van egy 50.000 forintos autóhifis fejegység, amit kipécéztük magunknak, és már csak 5 perc van hátra az aukcióból. Ekkor azonban a büdösre odagyűlnek a legyek is, hisz ki az aki hagyná, hogy szomszéd mégis jobb üzletet csináljon, mint ő maga. Beindul hát a gépezet és az emberek szépen lövik el a zsetonokat, ami a 20 forintos licit (ami 200!! forintba kerül) miatt semmiségnek tűnik. Aztán ha lejár az idő, máris boldog lehet egy valaki...a többiek meg gyakorlatialg elesemeztek x ezer forintot a semmire. Hurrá.

Hol vannak a buktatók?

  1. Ha valaki licitál egyszer, akkor a visszaszámláló rögtön +10mp-el növekszik. Nem tűnik ez soknak, de gyakorlatilag majd mindegyik aukció utolsó néhány órája azzal telik el, hogy már csak 2mp van hátra, aztán bumm valaki rádobott és máris 12mp van a végéig.
  2. Gyakorlatilag az jár jól, aki mindössze egyetlen és az utolsó licitet rakja fel - és persze még a fogyasztói ár alatt maradunk - mert akkor mindössze a végár + 1db licitet kell kifizetni! Ezáltal az is nyerhet, akinek igazából szerencséje van, nem pedig pénze...Gondolhatjuk azt, hogy ez akkor baromi igazságos, de ha belegondolunk, akkor ez pontosan annyira igazságos, mint egy félkarú rabló, vagy egy SMS-es beküldős nyereményjáték.
  3. Minnél nagyobb lesz az oldal látogatottsága (licitelés), annál többen fognak pórul járni, és "feleslegesen" pénzt szórni - és annál jobb lesz persze a szolgáltatónak. 
  4.  A 200 forintért vásárolt 20 forintos licitnek a lényege, hogy az ember úgy érzékelje, hogy az 50.000 forintos cuccra még mindig csak 5620 forintot áldoztak az emberek. A valóságban ezt 10-el kell szorozni és máris látni, mennyit toltak bele a licitálók.

Ezzel az utolsó ponttal kapcsolatosan van még egy aljas húzása a cégnek, miszerint a lejárt aukciók megtekintése során látni a termék valós árát és az összes licit összegét. A sor végén pedig ott virít a megtakarítás, ami ha 60% alatt van, akkor az már vérciki. Vagy mégsem? Mert kérem csúnya ferdítés ez, ha nem átbaszás. Az összes licit árát ugyanis 10-el kéne szorozni (hisz 200 forintért lehet venni 20 forintos licitet), hogy megkapjuk a valós - adott termékre - előtt összeget! Úgy meg persze rögtön nem hangzik jól, hisz például egy 20.000 forintos fejegységre 9000 licit forintot, azaz 90.000 (!!!) forintot löttek el. De még ez sem fedi a valóságot, hisz a nyertes, lehet csak egy darab 20-assal (azaz 200 forintossal) nyerte meg az egész aukciót.

Egyszóval zseniális szopatás, amit mégis hatalmas jótékonykodásnak fog fel a nép - bár persze az is lehet valaki csak a szerencséjét próbálja ki benne, hisz lusta egy félkarú rablót lehúzni, vagy lottót venni - tény itt bizonyára nagyobb esélye van a szerencsére...Az viszont csodálatos, hogy még most is meg lehet etetni az embereket a multileveles szarokkal és az ilyen SMS és barátai megoldásokkal Az ötlet vizsont zseniális. Tényleg. Nagy geciség, de akik "játszanak" rajta, azok ezt fel sem fogják.

Szólj hozzá!

Címkék: licit aukció szivatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tuctuctuc.blog.hu/api/trackback/id/tr2585952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása